El passat dimecres 12 de febrer, 28 alumnes de 1r de Batxillerat de l’Institut d’Alcarràs, que participen activament en l’adaptació de l’obra Alícia en el país de les meravelles, es van embarcar en una apassionant aventura cultural a Barcelona que els va transportar al món fascinant d’Alícia. A més, van gaudir d’una visita guiada sobre l’art audiovisual de dues obres dels artistes Rineke Dijkstra i Philippe Parreno.
La jornada va començar amb una visita guiada que, des del primer moment, va captar l’atenció dels joves. La primera part del matí es va centrar en l’exposició Fora de Marc, que presenta dues instal·lacions audiovisuals que ofereixen una perspectiva singular de l’art del passat a través de la interacció amb l’espectador. Una posa el focus al costat de qui observa, mentre que l’altra el trasllada més enllà del museu i obre noves possibilitats d’experiència artística.
Rineke Dijkstra explora la relació entre públic i obra per mitjà d’un retrat en vídeo d’espectadors que contemplen i analitzen el quadre icònic de La ronda de nit de Rembrandt. Amb un gir de la càmera, l’artista desvia l’atenció de l’obra i converteix els espectadors en els autèntics protagonistes de la seva creació, mentre que nosaltres, a l’altra banda de la pantalla, assumim el paper de públic en un estimulant joc de miralls.
Philippe Parreno crea una experiència sensorial i immersiva que ens transporta al passat, al lloc original en què Goya va pintar les seves cèlebres Pintures negres. L’artista ens submergeix en la penombra d’una casa del segle XIX per percebre de prop les dramàtiques pinzellades de l’artista marcat per la sordesa. També, construeix un nou marc per a la nostra mirada que amplia la nostra percepció de l’art.
“M’ha semblat molt interessant perquè és un altre tipus d’obra, centrat més des del punt de vista cinematogràfic i audiovisual”, afirma Antonieta Giné, professora d’Expressió Artística.
Després d’un matí original i divertit, la sessió de la tarda els va oferir un altre punt de vista del món d’Alícia. Aquesta part de la visita va consistir en una exposició especial, L’Alícia al Caixa Fòrum, on es van explorar els seus orígens, juntament amb el seu recorregut escrit i cinematogràfic. Els estudiants es van deixar portar per la riquesa de detalls que l’exposició oferia, com ara: quadres i dibuixos de l’Alícia original, revistes antigues, escrits del creador del llibre, objectes representatius de la pel·lícula, estructures gegants que els permetia sentir-se part de l’ambient, etc.
Olalla Martínez i Raquel Morreres, professores de l’institut d’Alcarràs, comentaven que havia estat “com fer un viatge amb l’Alícia al llarg dels anys i de diferents manifestacions artístiques, com el cinema, el món de la moda, el disseny, entre d’altres.” A més, l’alumna Jana Gavilan, afirmava que “les activitats d’aquest tipus ens permeten entendre que l’art i la cultura no són estàtics, sinó vius i interactius, i que cada perspectiva aporta una nova dimensió a la nostra comprensió.”
En definitiva, la sortida Descobrint els mons d’Alícia al Caixa Fòrum de Barcelona va ser molt més que una visita guiada. Els estudiants van poder experimentar l’art d’una manera immersiva i participativa, convertint-se, per uns instants, en protagonistes d’una història que barreja tradició i innovació. Aquesta experiència enriquidora ha demostrat que, quan es combinen creativitat, interacció i cultura, cada instant es converteix en una oportunitat per aprendre.