Oriol Bonastre
L’ús del mòbil a l’aula ha generat un gran debat en l’educació. A Catalunya, una quarta part de les escoles i instituts no permeten fer servir el mòbil en horari lectiu. El Departament d’Educació i el Ministeri han volgut realitzar una enquesta a diferents centres de Catalunya. L’enquesta l’han respost el 80% dels 3.500 centres existents. Un 53% afirma que ja ha regulat d’alguna manera l’ús del mòbil. Concretament, un 14% del total de centres enquestats diu que no permet portar el mòbil al centre i un 23% afirma que no permet utilitzar el mòbil sota cap concepte.
D’una banda, el mòbil pot ser una eina poderosa per millorar l’aprenentatge a l’aula. Amb un accés per a recursos educatius en línia, els estudiants poden ampliar la seva comprensió dels temes tractats a classe. A més, les aplicacions educatives poden fer l’aprenentatge més interactiu i entretingut, per poder millorar la participació dels alumnes i adaptant-se als diferents estils d’aprenentatge. Això pot implicar un benefici per al rendiment acadèmic dels estudiants, ja que poden veure millorats seus resultats acadèmics.
D’altra banda, els estudiants es poden veure amb ganes de poder fer ús de les xarxes socials, jugar a jocs o enviar missatges de text durant les classes, la qual cosa podria afectar negativament la seva atenció i rendiment acadèmic. A més, l’ús excessiu del mòbil pot contribuir a problemes de salut mental, com l’ansietat i la dependència a la tecnologia i afectar negativament el benestar dels estudiants.
Per concloure, l’ús del mòbil a l’aula és una qüestió que requereix un enfocament depenent del punt de vista de les persones. Tot i que pot proporcionar avantatges educatius, també presenta desafiaments importants relacionats amb la distracció i la salut mental.